Winkelwagen Wagen

Is de Mestic SPA-3000 ook geschikt voor in huis?

Is de Mestic SPA-3000 ook geschikt voor in huis?

De Mestic Split Unit airco ook geschikt voor in huis

De Mestic Split unit airconditioner SPA-3000 is een mobiele split airco speciaal ontwikkeld voor caravans en campers. Mobielairco.com heeft als onafhankelijke partij getest of deze Split unit airco ook in huis te gebruiken is. Mobielairco.com test verschillende soorten airco’s en geeft daarbij advies op het gebied van prestatie, prijs en kwaliteit. Daarnaast geeft Mobielairco.com verschillende tips en adviezen bij het kopen van een airco geschikt voor jouw situatie. Tijdens het onderzoek naar de Mestic Split unit airco, is de airco getest in twee verschillende ruimtes in huis. Verder is bekeken welke voordelen deze airco heeft ten opzichte van airco's die bedoeld zijn voor in huis. Uit dit onderzoek is gebleken dat de Split unit airco zeker ook geschikt is voor het gebruik in slaapkamers of thuiskantoren. Benieuwd naar alle voordelen? Lees snel verder!

Specificaties Mestic Split unit airconditioner SPA-3000

De mobiele split airco van Mestic heeft een BTU van 2.500, wat de airco volgens de BTU rekenmachine geschikt maakt voor ruimtes tussen de 7 en 10 vierkante meter. Het verbruik van de airco is 400W en het geluidsniveau van de airco is 53dB. De afmetingen van de binnen unit zijn 37 x 44 x 20 cm (bxdxh) en de afmetingen van de buiten unit zijn 31 x 45 20 cm (bxdxh).

Getest op koelvermogen en geluidsniveau

Tijdens het onderzoek is de Split unit airco getest op koelvermogen en op het geluidsniveau. Hierbij is rekening gehouden met het feit dat het om een kleine airco gaat en deze bedoeld is voor een caravan om camper. 

Koelvermogen test

Voor het uitvoeren van de koelvermogen test zijn er twee verschillende ruimtes gebruikt. Allereerst in een ruimte van 15 m2. Dit gaat om meer vierkante meter dan de specificaties van de Split unit airco aangeven. De testruimte was aan het begin van de test 29,1 graden. Na 30 minuten is de temperatuur gedaald tot 25,7 graden. In de uren daarna daalt de temperatuur niet meer en blijft deze tussen de 25 en 26 graden.  

De tweede koeltest wordt uitgevoerd in een kantoor van 10 m2. Deze ruimte heeft bovendien een groot raam waar de zon opstaat, dit zorgt ervoor dat het een grotere uitdaging is om de ruimte af te laten koelen. Aan het begin van de test heeft de ruimte een temperatuur van 30,1 graden. Na 30 minuten was de temperatuur gedaald naar 26,4 graden en na 90 minuten naar 24,6 graden. De temperatuur daalde vervolgens niet veel verder. Wat opviel tijdens de test is dat het op de grond veel kouder wordt dan op bureauhoogte. Dit is logisch, aangezien koude lucht niet stijgt. Om dit te verhelpen, kun je de airco op een verhoging plaatsen.

 

Geluidstest

Het grote voordeel van de Mestic Split unit airco SPA-3000 ten opzichte van mobiele airco’s, is dat het apparaat geen zoemende of brommende compressor heeft binnenshuis. Het enige geluid wat je dus hoort is de ventilator. Uiteraard hoor je de buiten unit ook nog een beetje, maar dit wordt niet ervaren als storend. De volgende gemiddelde waarden zijn gemeten:

  • Hoogste stand: 58.8dB
  • Slaapstand: 52.9dB

Het geluidsniveau is aanzienlijk beter dan de mobiele airco’s die verder zijn getest. Het feit dat de Split unit airco over een buiten unit beschikt, is een ontzettend groot voordeel wat betreft geluid! De buiten unit doet erg zijn best om alle warme lucht weer af te voeren. Hier komt uiteraard geluid bij kijken, maar dit wordt niet als storend gezien. Daarnaast worden er geen trillingen vastgesteld. 

 

Voordelen van de Mestic SPA-3000 in huis gebruiken

Bij het trekken van een conclusie is het belangrijk om te onthouden dat de airco ontwikkeld is voor het gebruik in caravans en campers. Echter, de Mestic Split unit airco SPA-3000 komt erg goed uit de test. De buiten unit biedt bijvoorbeeld grote voordelen ten opzichte van mobiele airco’s:

  • De slang naar buiten is veel dunner, een raamafdichting is mogelijk niet meer nodig
  • Het zoemend/brommend geluid dat je vaak bij mobiele airco’s ziet is totaal afwezig
  • De volledige binnen unit is koel, er is geen warm element binnenshuis meer

Verder zijn de koelprestaties ook goed. De airco zorgt voor goede verkoeling in een ruimte van 6 tot 9 vierkante meter. Voor grotere ruimtes is het verstandiger om te kijken naar grotere airconditioners speciaal ontwikkeld voor woningen.  

Benieuwd naar de verdere testresultaten? Lees hier het volledige testrapport.